Många som skaffar luft/vattenvärme gör så för att de av olika anledningar inte kan skaffa bergvärme. Men en del gör det också för att spara pengar, eftersom luft/vattenvärme anses vara billigare. Men det är inte alltid på det viset; ibland kan det faktiskt vara tvärtom: det är bergvärme som är det billigare alternativet. Luft/vattenvärme är utmärkt på många sätt och vis men vi är inte blinda hejaklacksledare utan är väl medvetna om bergvärmens många fördelar. Vi ska därför försöka reda ut när man bör satsa på bergvärme i stället för luft/vattenvärme.
Bergvärme mer effektivt
Bergvärmens stora fördel jämfört med luft/vattenvärme är att den är effektivare. Luft/vattenvärmens effektivitet försämras när det blir kallt, vilket gör att den inte kan täcka lika stor del av bostadens uppvärmningsbehov utan måste falla tillbaka på elvärme. Med bergvärme kan man få nära 100 % täckning vilket gör att den långsiktiga besparingen blir högre. Om skillnaden i pris mellan bergvärme och luft/vattenvärme är 10 000 kronor eller mindre så ska man definitivt satsa på bergvärme – de extra pengar man sparar gör att det kommer att gå relativt snabbt att spara in dessa 10 000 kronor.
Priset för luft/vattenvärme ökar snabbt
Ju mer effekt som krävs från luft/vattenvärmesystemet för att värma upp huset, desto mer ökar priset; det är självklart. Men priset ökar snabbare än för motsvarande effektivitetshöjning med bergvärme. Det kommer alltså en punkt där det kan komma att kosta mer att skaffa luft/vattenvärme med tillräcklig effekt jämfört med bergvärme. Detta då förutsatt att förhållandena där man bor är gynnsamma för bergvärme. Om kostnaden för att installera luft/vattenvärme överstiger 100 000 kronor så börjar det bli tveksamt om bergvärme verkligen är så mycket dyrare och man bör börja kolla med bergvärmefirmor vad det skulle kosta att installera.